РОЗУМ
Меню сайта
Наш опрос
Яка форма правління краща?
Всього відповіли: 737

Політологічний блог

uktk

Главная » 2011 » Листопад » 21 » Про характер
Про характер
14:13
Ми повинні зрозуміти: відчуття закономірності долі не визначається моральними принципами, які подібні нерухомим зорям на небозводі. Сам по собі характер ні добрий, ні злий. Він вищий за це. Він визначає що добре, а що погано. Характер буває великим або дрібним, сильним і слабким, твердим чи м’яким, трагічно роздвоєним. Не існує морального закону самого по собі. Кожен закон визначається характером, імперативом крові. Чи мав Хаген Троньє право на удар списом чи ні? У Німеччині відповідь буде одна, у Франції – інша. Убивство з ревнощів перед лицем норвезького правосуддя – одне, а перед лицем італійського – інше. Характер – велика карбувальна майстерня, де незрима сила отримує свій зримий вираз, де карбуються усі системи думки та моралі. Останні, звісно ж, виходять з аксіом та максим, однак саме характер змушує відбирати одні та відкидати інші. І це в порядку долі.

Характер не набувається, він випадає людині божественною несправедливістю долі, яку визнає націоналізм та заперечує лібералізм. Характер «продряпується» в людині раз і назавжди. Над ним не владні закони прогресу, тільки закони розвитку [...] Характер – це умова будь-якого виховання, а не його результат. Його результат – у кращому разі форма. Привести до форми людину, спільноту, націю, значить актуалізувати їхній характер. Тут також не існує жодних абсолютних принципів, за допомогою яких можна було би досягнути цілі. Полк бранденбуржців треба приводити до форми інакше, аніж полк гасконців. Конституція, яка має сенс у Північній Америці, в Ліберії втрачає всякий смисл. Рабську кров не облагородити ніколи, а з боягузів ніякими виховальними хитруваннями не зробити чоловіків.

Ернст Юнґер «Характер» (1926)
Просмотров: 1403 | Добавил: Helen-von-Graven | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Поиск
Друзья сайта

    Bitcoin PR
    Bitcoin Ukraine
    EOS Ukraine

    Поставивши НАШ банер або текстове посилання - ви підвіщуєте відвідуваємість НАШОГО ресурсу і відповідно сприяєте поширенню ідей та матеріалів

    НАШІ БАНЕРИ





    Ватра
Статистика

Copyright MyCorp © 2024