РОЗУМ
Меню сайта
Наш опрос
Яка форма правління краща?
Всього відповіли: 736

Політологічний блог

uktk

Главная » 2009 » Січень » 27 » ЗАКОНОДАВЧІ ПІДСУМКИ 2008-ГО РОКУ
ЗАКОНОДАВЧІ ПІДСУМКИ 2008-ГО РОКУ
17:49

Верховною Радою України шостого скликання протягом 2008-го року було прийнято 90 законів (Аналіз законів не включає: Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», а також законів про внесення змін до нього; Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік»; ратифікаційних законів). Найбільш продуктивним суб’єктом законодавчої ініціативи виявилися народні депутати України. Законодавчі ініціативи Президента України, зокрема, стосувалися соціальної політики, державного будівництва, національної безпеки та оборони, галузевої політики. Серед урядових законопроектів, в основному, парламентарі підтримали ініціативи щодо економічної та галузевої політик. Законодавчі ініціативи народних депутатів, здебільшого, були спрямовані на економічну, правову та галузеву політики.

 

Найбільше прийнятих у 2008-му році законів стосувалися економічної та галузевої політик; найменше – інформаційної та зовнішньої політик. В цілому, за сферами регулювання прийняті у 2008-му році закону можна поділити на такі основні групи:

    Державне будівництво та місцеве самоврядування (7 законів);

    Соціальна політика (15 законів);

    Економічна політика (23 законів);

    Інформаційна політика (3 законів);

    Національна безпека і оборона (5 законів);

    Правова політика (14 законів);

    Галузева політика (22 закони);

    Зовнішня політика (1 закон).

 

Президент України виступив суб’єктом законодавчої ініціативи 11-ти законів, прийнятих у минулому році. 3 з них стосувалися удосконалення системи соціального захисту, 2 – державного будівництва (зокрема, варто наголосити на Законі України «Про Кабінет Міністрів України», ініціатором прийняття якого був глава держави), 2 – національної безпеки та оборони, 2 – галузевої політики, 1 – правової політики. Важливим кроком стала ініційована В. Ющенком спроба законодавчого врегулювання боротьби із наслідками економічної кризи шляхом прийняття Закону Кураїни «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

 

Кабінет Міністрів України виступив суб’єктом законодавчої ініціативи 33-х прийнятих законів. При цьому депутати підтримали законопроекти уряду як Ю. Тимошенко, так і В. Януковича. Серед 33-х ініційованих урядом і підтриманих Верховною Радою України законів 10 стосуються економічної політики, 9 – галузевої політики, 3 – національної безпеки та оборони, 3 – правової політики, 1 – державного будівництва, 1 – інформаційної політики, 1 – зовнішньої політики. Варто підкреслити важливість підтримку таких ініціатив Кабінету Міністрів України як прийняття законів «Про акціонерні товариства», «Про внесення змін до деяких законів України з питань інтелектуальної власності в частині виконання вимог, пов'язаних з вступом України до СОТ, «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу», а також «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва».

 

Крім того, парламент підтримав 46 ініціатив народних депутатів України: 4 – у сфері державного будівництва та місцевого самоврядування; 12 – щодо економічної політики; 7 – щодо соціальної політики; 2 – щодо інформаційної політики; 10 – щодо правової політики; 11 – щодо політики галузей. Політичного резонансу набуло прийняття парламентом Закону України "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України", а також Акту «Регламент Верховної Ради України», оскільки політичні події навколо цих ініціатив засвідчили масштаби протистояння між Президентом України та Верховною Радою України. З точки зору удосконалення вітчизняного законодавчого процесу, важливим кроком стало прийняття Закону України «Про нормативно-правові акти».

Більшість ухвалених законів були ініційовані групами депутатів, які представляють різні фракції. Депутати від Партії регіонів виступили суб’єктами законодавчої ініціативи 35 разів, депутати від Блоку Юлії Тимошенко – 30 разів, депутати від Народного Союзу «Наша Україна» – 29 разів, депутати від Комуністичної партії України – 5 разів, депутати від Блоки Литвина – 4 рази. Законодавчі ініціативи представників Партії регіонів, здебільшого, стосувалися соціальної, правової та галузевої політик, представників Блоку Юлії Тимошенко – економічної та галузевої політик, представників Народного Союзу «Наша Україна» – правової та галузевої політик, Комуністичної партії України – галузевої політики, блоку Литвина – правової політики.

 

Динаміка політичної підтримки тих чи інших законодавчих ініціатив у 2008-му році суттєво залежала від політичної кон’юнктури. Народні депутати продемонстрували одностайність у своїх рішеннях при прийнятті законів щодо соціальної політики (зокрема – зміні прожиткового мінімуму; реформуванні законодавства про охорону здоров’я, про державну охорону сімей з дітьми, про забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок тощо), економічної політики (зокрема – внесення змін до законодавства про закупівлю товарів робіт і послуг за державні кошти, про Єдиний митний тариф, про податок з доходів фізичних осіб тощо) та галузевої політики (зокрема – внесення змін чинного законодавства щодо сприяння будівництву, оголошення певних територій зонами надзвичайної екологічної ситуації тощо). Партія регіонів, Комуністичної партії України Блоку Литвина виступила опонентами ряду ініціатив у сфері економічної та галузевої політик; Блок Юлії Тимошенко не підтримав деякі соціальні та галузеві законопроекти; представники Народного Союзу «Наша Україна» проголосували «проти» ряду ініціатив у сфері економічної, правової та галузевої політик.

 

Аналіз законів, прийнятих Верховною Радою України шостого скликання протягом 2008 року можна знайти тут:

http://parlament.org.ua/upload/docs/Laws2008.pdf

Просмотров: 3071 | Добавил: rozum | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 13
13 Luxor  
0
Пишите по делу уж.

12 Диана  
0
Афигенный дизайн сайта!

11 Белла  
0
Хооршо что пидсумкы зробылы и то очень не плохо

10 Оксана  
0
Все это только на бумаге а толку простым людям нет ни какого.

9 Рыболов  
0
Если бы депутаты работали более продуктивно и конструктивно, то можно было бы принять штук 200 законов, но т.к. политики в основном не работали, а извините за рыважение грызлись, то и результат соответствующий

8 Мавр  
0
почему убрать то??

7 Филипп  
0
надо пост президента убрать...

6 Марина  
0
Всё равно любой закон можно нарушить..

5 verqciki  
0
Побольше бы статей в таком духе

4 Елена  
0
Но ведь заработную плату государство им платило своевременно и в полном объеме, значит работали. ПРосто не потом, и думали не совсем о нас. Некоторые даже поседели...

3 Яна  
0
Как все красиво написано.А как на счет того что примерно треть заседаний от общего числа в 2008 году было сорвано теми или иными силами,и сколько важных законов небыло принято.

2 Марианна  
0
Мне кажется надо пост Президента убрать.

1 Екатерина  
0
Оказывается, наши владные мужи всетаки работали в 2008 году :) Бумаги так точно много испортили

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Друзья сайта

    Bitcoin PR
    Bitcoin Ukraine
    EOS Ukraine

    Поставивши НАШ банер або текстове посилання - ви підвіщуєте відвідуваємість НАШОГО ресурсу і відповідно сприяєте поширенню ідей та матеріалів

    НАШІ БАНЕРИ





    Ватра
Статистика

Copyright MyCorp © 2024